صنعتمعادن و فرآوری مواد

مصرف تولیدات فولادی در صنایع داخلی شدت گرفت.

شاهد تازه تحرک صنعتی در بهار ۱۴۰۱:

مصرف تولیدات فولادی در صنایع داخلی شدت گرفت

دنیای‌اقتصاد : مصرف فولاد در کشور طی سه‌ماه ابتدایی سال جاری افزایش یافت. گزارش‌‌‌ تشکل‌های تخصصی این حوزه نشان می‌دهد که در فصل اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، بسته به ارقام و محصولات زنجیره فولاد، بین ۳ تا ۱۶‌درصد رشد رقم خورده است. بنابر آماری که انجمن تولیدکنندگان فولاد اعلام کرده، همزمان با اینکه تولید فولاد در کشور اندکی افزایش یافته، بخش قابل‌توجهی از تولیدات صنعت فولاد در داخل کشور مصرف شده است.

در واقع بیش از ۲۵میلیون تن از کل اقلام فولادی تولیدشده در کشور، مصرف و تنها ۱۱درصد از کل تولیدات صادر شده است. این در حالی است که یکی از اهداف فولادسازان ایرانی، تولید محصولی برای عرضه در بازارهای بین‌المللی و فاصله‌گرفتن از اقتصاد تک‌محصولی نفتی است؛ اما حالا انجمن تولیدکنندگان فولاد گزارش داده که مصرف داخلی فولاد در کشور افزایش یافته و این مصرف، موتور محرک صنعت فولاد در نخستین فصل سال بوده است. به‌طور معمول، عمده تولید فولاد کشور، صرف استفاده در صنعت خودرو، لوازم‌خانگی و ماشین‌‌‌آلات می‌شود.

ضمن اینکه بخش دیگری از تولیدات فولادی کشور راهی بخش ساختمان‌‌‌ می‌شود. حال با توجه به ادعای انجمن تولیدکنندگان فولاد در زمینه مصرف بخش عمده فولاد کشور در داخل، می‌توان دو ادعا را مطرح کرد. اول اینکه با توجه به فضای تورمی کشور، بخشی از مقاطع فلزی و نیز تولیدات پایه نظیر شمش در انبارهای خرد و کلان کشور ذخیره شده است تا در آینده با قیمت دلاری بهتر به فروش برود یا صادر شود؛ گزینه‌‌‌ای که به نظر می‌رسد برای آن شواهد چندانی در دست نیست. دومین گزینه به مصرف این حجم از فولاد در صنایع کشور مربوط است که با توجه به نتایج دو گزارش «شاخص تولیدات صنایع بورس» و «شاخص مدیران خرید صنعت» گزاره معتبرتری است. از آنجا که در این گزارش‌‌‌ها اوضاع تولید در صنایعی نظیر خودرو و قطعه یا لوازم‌خانگی پررونق اعلام شده، ادعای اخیر انجمن تولیدکنندگان فولاد در حکم تایید تحرک صنعتی کشور در بهار است.

برخی رسانه‌‌‌ها نیز دلیل این جهش را به نهضت ملی ساختمان ربط داده و یکی از دلایل افزایش مصرف فولاد در کشور را این موضوع عنوان کرده‌‌‌اند. طبق این ادعا و بنا بر برنامه‌‌‌های موعود دولت سیزدهم، قرار است تا چهار سال آینده، ۴میلیون مسکن ساخته شود که همین امر می‌تواند یکی از دلایل افزایش مصرف فولاد در کشور باشد. پیش از این، تولیدکنندگان فولاد نیز برای همکاری در این طرح اعلام آمادگی کرده بودند. با این‌حال، داده‌‌‌های حوزه ساختمان و بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که کشور در فصل بهار در ابررکود ساختمانی قرار داشته و نسبت به بهار سال گذشته، حجم کمتری از ساختمان‌‌‌سازی در کشور فعال شده است؛ موضوعی که احتمال دخالت بخش مسکن در افزایش مصرف داخلی فولاد را رد می‌کند.

داده‌‌‌های انجمن ملی تولیدکنندگان فولاد نشان می‌دهد که از ابتدای سال‌جاری تا پایان خردادماه بالغ ۲۹میلیون تن انواع اقلام فولادی در کشور تولید شده که از این میزان ۲/ ۳میلیون تن صادر و بقیه صرف مصارف داخلی شده است. براساس آمار منتشرشده، بیشترین رشد مصرف فولاد در این مقایسه آماری مربوط به آهن اسفنجی است که با افزایش ۱۶درصدی، در مجموع سه‌ماه اول سال ١۴٠۱ به ۹میلیون و ۸۲۲‌هزار تن رسیده است. میزان مصرف ظاهری این محصول معدنی در مدت مشابه سال گذشته ۸میلیون و ۷۶۵‌هزار تن ثبت شده است. از ابتدای فروردین‌ماه تا پایان خرداد ۱۴۰۱ در مجموع ۸میلیون و ۵۷۵‌هزار تن شمش فولاد (فولاد میانی) تولید شده که این میزان با رشد ۳درصدی نسبت به مصرف شمش در سه‌ماه ابتدایی سال گذشته (۶میلیون و ۴۵۷‌هزار تن) به ۶میلیون و ۶۷۲‌هزار تن برای مصراف داخلی رسیده و کمترین میزان رشد مصرف را داشته است. پس از آن طی سه‌ماه ابتدایی امسال از ۲میلیون و ۵۲۱‌هزار تن مجموع مقاطع تخت فولادی تولیدی، ۲میلیون و ۴۸۹‌هزار تن در داخل مصرف شده که نسبت به ۲میلیون و ۳۳۸‌هزار تن مصرفی در سه‌ماه ابتدایی سال گذشته ۶‌درصد بیشتر است. در مدت مذکور سال‌جاری، تولید محصولات فولادی ۵میلیون و ۶۷۳‌هزار تن ثبت شده که ۵میلیون و ۲۲۱‌هزار تن آن به مصرف داخلی اختصاص یافته و به این ترتیب نسبت به مصرف ظاهری آن در سه‌ماه نخست سال ۱۴۰۰ که ۴میلیون و ۶۷۲‌هزار تن بود، ۱۲‌درصد افزایش مصرف را رقم زده است. در سه‌ماه ابتدایی سال‌جاری ۲میلیون و ۶۶۱‌هزار تن مقاطع طویل فولادی در داخل مصرف شده که نسبت به مصرف ظاهری آن در مدت مشابه سال گذشته معادل ۲میلیون و ۳۳۴‌هزار تن، ۱۴‌درصد بیشتر شده است. در این مدت ۳میلیون و ۱۵۲‌هزار تن مقاطع طویل فولادی شامل تیرآهن، میلگرد، نبشی و ناودانی تولید شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا