به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، سید مهدی نیازی در سی و نهمین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، اظهار داشت: امسال با توجه به تاکیدی که در حوزه فناوری و نوآوری شده بود که محوریت اقتصاد باید به دانش بنیان داده شود بنابراین وزارت صمت به عنوان یکی از ارکانی که در این حوزه نقش ایفا می کند و قرار است اقداماتی را طراحی کند، در حوزه فناوری و نوآوری برنامه ریزی هایی را شروع کرده است.
معاون وزیر صمت بیان داشت: تاکیداتی شده است مبنی بر اینکه رشد اقتصاد به طور قاطع باید به سمت اقتصاد دانش بنیان حرکت کند و دانش فناوری پیشرفته نقش آفرینی فراوانی داشته باشد و مقام معظم رهبری نیز تاکید داشته اند که کارهای تولیدی حتما باید از نگاه دانشی، بینشی و علمی باشد. همچنین تاکید شده است که اقتصاد دانش بنیان موجب کاهش هزینه های تولید شود و قاعدتا بهره وری را افزایش دهد و کیفیت محصول را افزایش دهد و محصولات را رقابت پذیر کند و تاکید شده که شرکت ها و صنایع بزرگ نباید نسبت به حوزه دانش بنیان غفلت داشته باشند.
معاون هماهنگی و محیط کسب و کار وزارت صمت اظهار داشت: با این مبنا و با توجه به اصلاح رویکردی که در وزارت صمت از سال گذشته اتفاق افتاده بود لذا بحث فناوری و نوآوری به عنوان یکی از موضوعات مهم در دستور کار وزارتخانه قرار گرفت و چند هدف کلیدی و عمده برای توسعه اقتصاد دانش بنیان در کشور طراحی شد که بحث توسعه اقتصاد دانش بنیان، افزایش بهره وری، حفظ محیط زیست، کاهش قیمت، افزایش کیفیت و توسعه صادرات به عنوان اهدافی بود که برای توسعه اقتصاد و تولید دانش بنیان در وزارت صمت در نظر گرفته شد.
وی بیان داشت: راهبردهای اساسی در وزارت صمت نیز در این خصوص ارتقا تحقیق و توسعه در شرکت های بزرگ، توسعه ماشین سازی پیشرفته، نوسازی خطوط تولید، بین المللی شدن بنگاه ها، ایجاد بازارهای تجمیعی برای بازیگران دانش بنیان، گذر از مونتاژکاری، خلق توانمندی و نوآوری در بنگاه های کوچک و متوسط، ورود به محصولات پیچده و دارای ارزش های بالا و غیره است.
نیازی بیان داشت: در کنار این راهبردها یک سری از حوز ه ها به عنوان فناوری های پیشران در نظر گرفته شده است که اگر تمرکز و پروژه هایی در این حوزه ها تعریف شود حتما کمک می کند که زنجیره فناوری و نوآوری در سایر بخش های اقتصادی توسعه یابد بنابراین محورهایی که به عنوان اولویت روی آن برنامه ریزی میکنیم حوزه حمل و نقل الکتریکی خودران و متصل است و بحث اکتشاف و بهره برداری از معادن که هوشمند سازی در این حوزه جزء موضوعات اساسی تعریف شده و فناوری الکترونیک و فناوری های مرتبط با خانه های هوشمند و توسعه فناوری های حوزه های آب و انرژی از جمله محورهای ما خواهد بود.
معاون وزیر صمت اظهار داشت: اقدامات بنیادی که ما به عنوان حاکمیت حوزه صنعت، معدن و تجارت در این لایه باید دنبال کنیم بحث سیاست گذاری و نظارت است و ظرفیت بخش خصوصی را به عنوان حاکمیت باید دنبال کنیم که بخش قابل ملاحظه ای در اتاق ها نهفته است و فعال سازی انجمن ها و تشکل ها برای راهبری پروژه ها مدنظر است و جلساتی با انجمن ها و تشکلات آغاز شده که به صورت عملیاتی به حوزه فناوری ورود کنند.
نیازی گفت: بحث رسوخ فناوری و نوآوری در همه کسب و کارها بخصوص کسب و کارهای کوچک باید دنبال شود، توسعه زیست بوم با حضور بنگاه های بزرگ و زنجیره سازی آنها با بنگاه های کوچک باید دنبال شود.
وی بیان داشت: منطق کار به این صورت دیده شده که راهبردها و برنامه های پیشران با ابزارهای ساز و کاری تشویقی و الزام آور برای هر کدام از این ها تبدیل به پروژه و برنامه شود که این ابزارها طراحی شده و برخی از این ابزارها نیاز به مصوبات مختلف در سطح قانون یا سطح هیات وزیران و سطح تفاهمنامه با دستگاه ها داشته که در سطح هیات وزیران آیین نامه بسیاری خوبی را گرفته ایم و در سطح تفاهمنامه نیز تفاهمنامه خوبی با وزارت علوم و معاونت علمی انجام شده است.
نیازی بیان داشت: ساز و کار به این صورت تعریف شده که اابزارهایی برای راهبردها در نظر گرفته که بحث رتبه بندی، مشوق اعتبار مالیاتی، مشوق های بیمه ای و تامین اجتماعی، تدوین ضوابط فنی و استانداردهای جدید برای ایجاد تقاضای فناوری، هدفمندسازی نظام قیمت گذاری و حذف قیمت گذاری دستوری در حوزه کالاهای دانش بنیان و فناور دنبال می شود.
وی افزود: با این منطق یک برنامه عملیاتی در وزارتخانه برای دو سال تعریف شده که ابتدای امسال ابلاغ شده و رویه اجرایی برای این برنامه تهیه شده و یک کمیته راهبردی در وزارت صمت تعریف شده است و اتاق بازرگانی ایران در آن عضو است و ایمیدرو، ایدرو، سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی، خانه صنعت و معدن هم مسئولیت دارند که پروژ هها را در این کمیته طرح می شود را دنبال کنند.
نیازی بیان داشت: یک منطقی را به صورت اجرایی و عملیاتی تعریف کرده ایم که اگر بخواهیم بحث فناوری و نوآوری را در کشور توسعه دهیم باید به سمت توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری بصورت اختصاصی برای رشته فعالیت ها برویم و لذا برای 10 رشته فناوری ورود کرده ایم تا این زیست بوم را شکل دهیم.
معاون وزیر صمت بیان داشت: بنگاه های بزرگ به عنوان پیشران هستند و میتوانند به صورت زنجیره ای به بنگاههای کوچک وصل شوند و بحث تقاضا را در این حوزه شکل دهند. شرکتهایی که توانمند هستند مثل دانش بنیان یا پیشران نیز به عنوان عرضه کننده فناوری در این حوزه به شرکت های بزرگ طرف تقاضا متصل می شوند و برای هر زیست بوم تاکید داشته ایم و این تفاهم را با وزارت علوم انجام داده ایم.
معاون هماهنگی و محیط کسب و کار وزارت صمت بیان داشت: بحث تامین زیرساخت ها هم در این زیست بوم وجود دارد که شرکت شرکت ها در این زمینه وظیفه دارد و در مجوزی که از هیات وزیران اتخاذ شده راه اندازی 40 شهرک فناوری و نوآوری برای هر زیست بوم اجرایی و عملیاتی میشود.
نیازی بیان داشت: ماموریت های برای نهاد دانشگاهی نیز در این زیست بوم تعریف شده است و نهادهای تامین مالی شامل بانک ها نیز برای این زیست بوم تعریف شد است و از اتاق بازرگانی هم خواسته ایم تا در این مسیر کمک کنند.
وی افزود: ما با این زیست بوم ابزارهای ساز و کارهای تشویقی و ارتقا توانمندی و توسعه فناوری را دنبال میکنیم و با این منطق ما چهار فناوری حیاتی را دنبال میکنیم.
معاون هماهنگی و محیط کسب و کار وزارت صمت همچنین در ادامه به انعقاد تفاهمنامه ای با وزارت علوم اشاره کردند و گفتند: بنابراین در این حوزه اتصال فعالیت های تجاری به فعالیت های علمی و آموزشی مورد توجه قرار گرفته است.
نیازی گفت: یکی از کارهای مهم در وزارت صمت که در قالب تجارت و خدمات تعریف شده است که حدود 30 محور در قالب خدمات کسب و کار سازماندهی می شود تا کسب و کارها این خدمات را به واحدهای صنعتی، معدنی و تجارت دهند و در این خدمات چند حوزه فناوری و نوآوری وجود دارد.